miercuri, 2 iulie 2014

Bacalaureat 2014 - sesiunea iunie - iulie 2014

Subiectele pentru proba scrisa la Limba si literatura romana pentru absolventii de clasa a XII-a din acest an i-au pus la grea incercare pe aspirantii la o diploma de BAC.
Citeste! / Numeste! / Explica! / Precizeaza! / Construieste! / Mentioneaza! / Selecteaza! / Prezinta! / Ilustreaza! / Scrie! / Transcrie! / Redacteaza! / Comenteaza!  - iata cat de laboriosi a trebuit sa fie ai nostri tineri in decurs de maxim trei ore, pentru a dovedi ca merita sa treaca examenul de maturitate (cu brio sau nu).

Pe langa cunostintele de vocabular si teorie literara de care a trebuit sa dea dovada, fostii elevi au mai avut de furca si cu lumea poeziei (SÂC!), majoritatea calificand acest lucru drept ghinion - nu tu acolo o nuvela, un roman, unde, chipurile, ar mai fi reusit sa scrie ceva tras de par despre actiune sau personaje... asa, ce sa scrie ei despre poezie?! "viziunea despre lume" la Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu (profil uman) si la Mihai Eminescu (profil real) le este cam straina, cu siguranta.

Dar sa nu uitam ca "Romanul s-a nascut poet.", asa ca - cine stie - subiectele au fost pana la urma stufoase si, prin urmare, salvatoare! Cu chiu, cu vai oricine cu mintea la purtator ar putea scoate o nota eligibila.

Bafta in continuare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu